Kuchaři cvičícím vojákům denně připravují tři tisíce osm set litrů čaje a téměř sto litrů kávy

Autor: majorka Miroslava Štenclová, Velitelství pozemních sil

V bechyňských kasárnách se již sedmým dnem připravuje více než dva tisíce vojáků na slavnostní přehlídku v Praze. V následujících dnech se k nim přidá dalších více než pět set příslušníků složek Integrovaného záchranného systému. V pohotovosti nejsou jen cvičící vojáci, ale také kuchaři, kteří pro všechny připravují stravu třikrát denně.

Aby bylo jídla dost a bylo včas, zabezpečuje ho šedesát osob. Nejsou to jen kuchaři, ale také příslušníci pomocné směny a skladníci. Vařit začínají v brzkých ranních hodinách.

„Když kluci ještě spí, my už pracujeme,“ usmívá se rotný Marek Stručovský, jeden z kuchařů 151. ženijního praporu. Snídani chystají od půl páté. Pokud jde o ohřívání párků či polévky, začínají už v půl třetí ráno.

Suroviny musí spočítat přesně

„Běžně se na vojenském cvičení připravuje asi dvě stě padesát až tři sta porcí. Vše dokáže rozplánovat jeden člověk, tady ale musí pracovat několik lidí dohromady, protože se například musí přesně napočítat suroviny. Rozdíl je mnohdy obrovský. Pro přípravu pekingské hovězí kýty s dušenou rýží na běžný oběd doma nám stačí asi kilo a půl hovězího a ještě zůstane na večeři. Tady na oběd padne klidně celý býk,“ upřesnil rotný Stručovský. Kuchaři pro tento chod potřebovali čtyři sta šedesát kilo hovězího masa a šest set devadesát litrů uvařené rýže. Vařit začali ráno v šest hodin v počtu šestnácti kuchařů a dvaceti příslušníků pomocné směny.

Navařenou stravu kuchaři uloží do termoportů, kde jídlo nevychladne, pomocná směna ho nanosí do tatry a ta ho odveze na místo výdeje.

Doplňují zásoby, umývají nádobí

„Vojáci ze 151. ženijního praporu, kteří jsou určeni do směny, denně absolvují lékařskou prohlídku a jde za nimi takzvaná černá práce,“ vysvětlil poručík Petr Veselý z 15. ženijního pluku, který má na starosti proviantní zabezpečení. V praxi to znamená, že doplňují zásoby, umývají velké kusy nádobí, provádí drobné úpravy, starají se o čisté prostředí a podobně. Zkrátka dělají vše to, co kuchař z hygienických důvodů nesmí.

Výdej snídaně začíná v šest hodin, ale směna musí být v kuchyni už dvě hodiny předem. „Brzo ráno totiž jezdí zásobování. Dnes například pekař přivezl sto tři beden s pečivem a deset palet minerálních vod. Vše jsme museli vynosit a nachystat na výdejní pulty,“ popsal rotmistr Oto Štencl, zástupce velitele hospodářské čety 153. ženijního praporu, který je zde ve funkci velitele výdeje. „Mám na povel dvanáct příslušníků směny a současně i kuchaře pro výdej stravy. Těch bývá osm na snídani, ale na oběd také třeba šestnáct, protože se vydává na čtyřech výdejních místech,“ konstatoval rotmistr Štencl.

Kuchyně nakrmí až tisíc pět set strávníků

Kuchyně ženijního pluku má kapacitu přípravy až pro tisíc pět set strávníků. Nácviku na slavnostní přehlídku k 100. výročí vzniku republiky se účastní více než dva tisíce vojáků, v den komplexního finálního nácviku to bude dokonce přes tři tisíce sto osob. Vaří se tedy nejen v prostorách kuchyňského bloku, ale i v polní proviantní technice složené ze šesti polních automobilních kuchyní POKA 3/1 a tří souprav kontejnerových kuchyní VARNA A+B.

„Nyní se každý den připravuje tři tisíce osm set litrů čaje a téměř sto litrů kávy. Rozvážíme je na osm různých stanovišť, do jídelny a do prostorů vlastního nácviku. Sní se tuna masa denně a připravuje se sedm set litrů polévky,“ dodal poručík Petr Veselý. Má spočítáno, že v plném počtu osob bude například spotřeba brambor na den devět set kilogramů. I proto jsou závozy potravin každý den.

Kuchaře 15. ženijního pluku pro tento výcvik posílili kolegové ze 4. brigády rychlého nasazení, 25. protiletadlového raketového pluku a Agentury vojenského zdravotnictví.